Komora Mini

Zastosowanie i specyfikacja

Konstrukcja i zasada działania wędzarni

Urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej

Proces przygotowania produktów jest w pełni zautomatyzowany.
Zakres regulowanych temperatur w komorze: od +35°С do +100°С. Wilgotność od 15% do 100%.

Komora składa się z dwóch zasadniczych części:

Komory grzewczej​

Z dwoma rurowymi elektrycznymi elementami grzejnymi (grzałkami wewnątrz) w której przygotowywane jest powietrze​

Komory gotowania i wędzenia

Zasada działania polega na tym, że powietrze przygotowane w komorze grzewczej jest wdmuchiwane przez wentylator do komory gotowania i wędzenia. Powietrze przepływa w komorze pionowo i poziomo, dzięki czemu podczas wędzenia powietrze z dymem dociera do wszystkich miejsc na powierzchni przetwarzanego produktu. Wewnątrz komory znajduje się blok psychrometryczny, którego zadaniem jest monitorowanie wilgotności względnej w komorze.

Mała komora wędzarnicza mini wędzarnia

Dymogenerator

Do wytwarzania dymu służy dymogenerator produkujący dym ze zrębków wędzarniczych. Dym powstaje w wyniku żarzenia się zrębków drewna i wchodzi do komory dzięki różnicy ciśnień na wlocie i wylocie wentylatora. Komora posiada podwójne ściany w których umieszczona jest wełna mineralna, co zapewnia izolacje termiczna. Drzwi wyposażone są w szybę pozwalająca śledzić przebieg procesów technologicznych wewnątrz komory.

Dym powstający w trakcie procesu wędzenia w wytwornicy dymu (dymogeneratorze) przedostaje się do komory grzewczej i następnie poprzez przewód wyprowadzający (komin) wydalany jest na zewnątrz. W standardowym wyposażeniu komory znajduje się przewód o długości 2 m wykonany z blachy nierdzewnej. Komora wyposażona jest w układ hydrauliczny - przewody, dysze, zawory - którym dostarczona jest woda używana w procesie technologicznym w tym do mycia komory po jego skończeniu.

Szafa sterownicza

Przeznaczona jest do automatycznego sterowania pracą urządzenia. Do ustawiania, monitorowania i sterowania parametrami procesu technologicznego wykorzystywany jest sterownik mikroprocesorowy.

Komora Mini ma zastosowanie w małych i średnich zakładach przetwórstwa mięsnego, rybnego, w działach produkcyjnych restauracji i supermarketów, Domach Weselnych, w gospodarstwach Agroturystycznych, a także jako sprzęt laboratoryjny w pracowniach technologicznych Uczelni wyższych i Szkół średnich przygotowujących specjalistów dla przemysłu spożywczego.

Mini wędzarnia Inwestpol Consulting
Mini Wędzarnia

Dane techniczne

Wymiary zewnętrzne w mm:
wys. 2200 / szer.900 / głęb.1005

Wymiary wewnętrzne w mm:
wys. 1420 / szer.795 / głęb.70

Prześwit drzwi w mm:
wys. 1230 / szer. 700