Komora Mini
Zastosowanie i specyfikacja
Konstrukcja i zasada działania wędzarni
Urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej
Proces przygotowania produktów jest w pełni zautomatyzowany.
Zakres regulowanych temperatur w komorze: od +35°С do +100°С. Wilgotność od 15% do 100%.
Komora składa się z dwóch zasadniczych części:
Komory grzewczej
Z dwoma rurowymi elektrycznymi elementami grzejnymi (grzałkami wewnątrz) w której przygotowywane jest powietrze
Komory gotowania i wędzenia
Zasada działania polega na tym, że powietrze przygotowane w komorze grzewczej jest wdmuchiwane przez wentylator do komory gotowania i wędzenia. Powietrze przepływa w komorze pionowo i poziomo, dzięki czemu podczas wędzenia powietrze z dymem dociera do wszystkich miejsc na powierzchni przetwarzanego produktu. Wewnątrz komory znajduje się blok psychrometryczny, którego zadaniem jest monitorowanie wilgotności względnej w komorze.
Dymogenerator
Do wytwarzania dymu służy dymogenerator produkujący dym ze zrębków wędzarniczych.
Dym powstaje w wyniku żarzenia się zrębków drewna i wchodzi do komory dzięki różnicy ciśnień na wlocie i wylocie wentylatora.
Komora posiada podwójne ściany w których umieszczona jest wełna mineralna, co zapewnia izolacje termiczna. Drzwi wyposażone są w szybę pozwalająca śledzić przebieg procesów technologicznych wewnątrz komory.
Dym powstający w trakcie procesu wędzenia w wytwornicy dymu (dymogeneratorze) przedostaje się do komory grzewczej i następnie poprzez przewód wyprowadzający (komin) wydalany jest na zewnątrz. W standardowym wyposażeniu komory znajduje się przewód o długości 2 m wykonany z blachy nierdzewnej.
Komora wyposażona jest w układ hydrauliczny - przewody, dysze, zawory - którym dostarczona jest woda używana w procesie technologicznym w tym do mycia komory po jego skończeniu.
Szafa sterownicza
Przeznaczona jest do automatycznego sterowania pracą urządzenia.
Do ustawiania, monitorowania i sterowania parametrami procesu technologicznego wykorzystywany jest sterownik mikroprocesorowy.
Komora Mini ma zastosowanie w małych i średnich zakładach przetwórstwa mięsnego, rybnego, w działach produkcyjnych restauracji i supermarketów, Domach Weselnych, w gospodarstwach Agroturystycznych, a także jako sprzęt laboratoryjny w pracowniach technologicznych Uczelni wyższych i Szkół średnich przygotowujących specjalistów dla przemysłu spożywczego.
Dane techniczne
- zasilanie urządzenia - 400 V / 3/50 Hz;
- całkowita moc elektryczna - 8 kW;
- optymalny załadunek - 60 kg;
- masa - 350 kg;
- ilość półek - 6 szt;
- długość kija wędzarniczego - 690 mm.
Wymiary zewnętrzne w mm:
wys. 2200 / szer.900 / głęb.1005
Wymiary wewnętrzne w mm:
wys. 1420 / szer.795 / głęb.70
Prześwit drzwi w mm:
wys. 1230 / szer. 700